Top 10 "zvjezdanih" tretmana ljepote

U ovom članku pisat ćemo o tretmanima ljepote kojima se podvrgavaju hollywoodske zvijezde net

Voće i povrće u službi ljepote

Trebamo biti svjesni činjenice kako put do lijepa izgleda ne uključuje samo mirisne supstance

Zdrava koža i mladolik izgled

Kako bi smo mogli pravilno njegovati kožu lice i tijela te zadržati mladolik i zdrav izgled p

Pretraži stranicu

Zdravo mršavljenje uz tjelovježbu

Written by 
Rate this item
(1 Vote)

Želite pronaći najbolji način kako, uz redovitu tjelesnu aktivnost, učinkovito smršaviti? U ovom članku za Vas smo pripremili naš top 10 najboljih savjeta kako zdravo smršaviti uz redovitu tjelovježbu:

1. Na prvom mjestu naše top 10 liste odlučili smo se za jedan od najvažnijih savjeta za mršavljenje koji glasi: redovito vježbajte! Ovo je doduše puno lakše reći i napisati, ali puno teže primijeniti u praksi, zar ne. Neke statistike su pokazale kako se vrlo mali postotak stanovništva aktivno bavi tjelovježbom u trajanju od minimalno 30 min na dan, i to barem 4 puta tjedno. S obzirom na činjenicu kako se aerobni kapacitet* počinje smanjivati već nakon propuštanja samo 2 tjedna redovnog treninga, jasno je da je kontinuitet ključ uspjeha.

 

*aerobni kapacitet se referira na kisik odnosno upotrebu kisika u metaboličkim procesima organizma, tj. u procesu proizvodnje energije.

 

2. Na drugom mjestu nalazi se savjet vezan uz značajniji gubitak masnih naslaga. Ako Vam je baš to cilj, potrebno je, uz kardio treninge ubacite i treninge snage. U čemu je razlika između ova dva načina vježbanja? Kardio treninzima se svakodnevno sagorijevaju masnoće, dok treninzi snage jačaju i održavaju mišiće u formi kako bi se baš oni učinkovito izborili sa sagorijevanjem masti i u budućnosti. Za najučinkovitije rezultate, potrebno je paralelno obavljati obje vrste treninga i to minimalno 4 puta tjedno.

 

3. Izmjene u intenzitetima treninga. Jedan od načina da postignete što bolje rezultate je da prilikom obavljanja vježbi snage pojačate opterećenje na spravama. Drugi način je vezan uz trčanje, gdje nije potrebno kačiti utege za noge ili ruke, već ubrzati tempo trčanja, trčati uzbrdo ili na brdovitijem terenu. Ovaj savjet je za sve one koji treniraju redovito te su već osnažili srce, mišiće, kosti i ligamente. U praksi to znači da osoba već redovno trenira najmanje 6 mjeseci.

 

4. Nadalje, kada je a zdravlje u pitanju, najbolji savjet je trenirati onda kada vam to najbolje odgovara. I premda neki stručnjaci tvrde kako je jutarnje trčanje dobro za mršavljenje ili kako večernje trčanje sagorijeva puno više kalorija, mi Vam savjetujemo da trčite kada to vama najbolje paše. Na taj način ćete najbolje pronaći termin za sport koji Vam najbolje "leži" i koji će Vam jako brzo postati dio rutine - što je jako dobro.

 

5. Kako bi ste iz vaših treninga postigli maksimum pri mršavljenju, trenirajte u društvu prijatelja ili prijateljice. Na taj način Vaš će trening biti zanimljiv i siguran, a i moći ćete se međusobno, barem u početku, podržavati u ustrajanju.

 

6. Nosite komotnu odjeću za trening. Idete trenirati, a ne u grad, na kavu, stoga se odjenite prikladno; za rekreaciju. Uopće nije važno kako izgledate dok trčite, puno je važnije kako ćete izgledati kada postignete željenu formu, i kada budete mogli ponovo obući ono što želite.

 

7. Prilikom treninga obavezno provjeravajte puls da vidite da li vježbate pravim intezitetom**, na primjer svakih 5-10 min. Na ovaj način ćete moći zadržite intenzitet vježbanja na pravoj razini, a u isto vrijeme ćete znati kada trebate usporiti; kada vam puls krene rasti preko dozvoljene granice*.

 

*Formula za određivanje maksimalnog pulsa - kako bi ste približno odredili svoj maksimalni puls, stavite tri prsta na mjesto pulsa (na vratnoj arteriji ili na zglobu ruke) i izbrojte broj otkucaja tijekom 10 sekundi te dobiveni rezultat pomnožite sa 6. Biće vam lakše odrediti svoj puls nakon treninga nego pre njega, jer se puls jače osjeća nakon poticanja viška krvi.

 

Maksimalni srčani puls** (max Heart Rate) određuje se prema starosnoj dobi sljedećom formulom:

220 - godine = max HR (bpm) na primjer za osobu 30 godina starosti:

220 - 30 = 190 bpm

 

** Maksimalnim intenzitetom ne preporuča se vježbati jer ta razina opterećenja izlaže tijelo izuzetnom stresu i izaziva ekstremni zamor. Svaka osoba može izračunati visinu pulsa poželjnu u određenoj trening zoni (TZ) po slijedećoj formuli:

max HR x % opterećenje = TZ
    
npr. 190 x 60% = 114 bpm
npr. 190 x 80% = 152 bpm

 

Dakle, ako osoba stara 30 godina želi trenirati između 60-80% mogućeg vlastitog maksimalnog opterećenja njena visina pulsa tijekom treninga trebala bi se održavati između 114 - 152 bpm.

 

8. Kako bi osigurali što je moguće bolji trening, tu su još i savjeti vezani uz prehranu. Kako bi mišići bili u optimumu, potrebna vam i dobra hidratacija. Bez optimalno izbalansirane prehrane, kvaliteta treninga će biti na nižoj razini.

 

9. Nadalje, na mjestu broj 9, ali po važnosti ništa manje važan od prethodnih savjeta nalazi se disanje. Tijekom tjelovježbe obratite pozornost na to da Vam disanje bude prirodno, ne pretjerujte s dubokim disanjem, a ako slučajno primijetite da ste se zadihali, usporite tempo, kako biste mogli uživati u treningu. Prilikom odabira lokaciju za trčanje pokušajte da to bude na čistom zraku, u prirodi.

 

10. I za kraj - nemojte vjerovati u magiju i razne trikove! Bez redovne tjelovježbe neće biti ni rezultata pogodnih za vaše zdravlje. Brze, popularne dijete koje obećavaju čuda u svega nekoliko tjedana najgora su stvar koju možete uraditi za svoj organizam. Naš savjet je da iz temelja promijenite svoje navike te započeti s zdravim životom koji uključuje redovitu rekreaciju i zdravu prehranu. Na taj način ćete najbolje izgubiti neželjene kilograme, a da pri tom ne narušite zdravlje već upravo suprotno; osjećat ćete se vidno zdravije, jače i ubrzo ćete se moći podičiti sa zavidnom formom u svim aspektima.

Top 10

Ova stranica namijenjena je isključivo člancima pisanima u vidu top 10 listi, bilo da se radi o top 10 najboljem ili top 10 najgorem odabiru. Zanimljiva strana stranice je i ta što čitatelji mogu sami participirati u kreiranju sadržaja što znači da mogu slati svoje top 10 odabire a mi ćemo ih objavljivati...

Website: www.najbolje.info
Joomla SEF URLs by Artio