Top 10 "zvjezdanih" tretmana ljepote

U ovom članku pisat ćemo o tretmanima ljepote kojima se podvrgavaju hollywoodske zvijezde net

Voće i povrće u službi ljepote

Trebamo biti svjesni činjenice kako put do lijepa izgleda ne uključuje samo mirisne supstance

Zdrava koža i mladolik izgled

Kako bi smo mogli pravilno njegovati kožu lice i tijela te zadržati mladolik i zdrav izgled p

Pretraži stranicu

Top 10 savjeti za proljetno čišćenje

Written by 
Rate this item
(1 Vote)

S dolaskom proljeća stiže nam i vrijeme za osvježenje doma, ali ovo nas ne bi trebalo odmah asocirati na težak fizički rad i iscrpljivanje dok neumorno jurimo s krpom od jednog kraja kuće do drugog. Ovih par savjeta za proljetno čišćenje mogu vam pomoći da na lakši način obavite sve što je potrebno kako bi vam dom u kojem živite zablistao od svježine.

1. Nekoliko dana prije samog čišćenja pogledajte po kući što sve trebate napraviti. Za početak se usredotočite na veća područja koja su vam najbitnija, a to su uglavnom namještaj, kućanski aparati i podovi. Kada zgotovite taj dio posla, ostatak ćete obaviti puno brže i lakše. Ovaj plan za početak proljetnog pospremanja će vam biti dobra orijentacija za sve što vas čeka i pomoći će vam da izbjegnete gužvu jednom kada započnete s dodatnim, manje bitnim aktivnostima.

 

2. Podrazumijeva se kako ste se već pobrinuli za to da pri ruci imate sve što vam je neophodno za veliko pospremanje - sve proizvode za čišćenje, krpe, metle i slično. Tu su također i kese za smeće te veće kartonske kutije u koje ćete bacati sve ono što vam je nepotrebno te odložiti one stvari koje trebate premjestiti i pohraniti. U proljetno čišćenje bi bilo poželjno uključiti i ostatak obitelji, jer će vam čak i najmanje oduševljen član biti od velike pomoći i rasteretiti vas. Kada krenete s čišćenjem, započnite s čišćenjem jedne po jedne prostorije, i to, ako živite u kući, od vrha prema dolje. Na taj će vam način biti puno zgodnije nego kad pokušavate srediti nekoliko prostorija istovremeno. Osim toga, čovjek se puno bolje osjeća kad nakon obavljenog posla odmah vidi rezultate nego kad započne više poslova odjednom, te tada sve djeluje puno gore nego što je bilo prije nego što se uopće započelo s generalnim pospremanjem.

 

3. Tijekom velikog pospremanja obavezno se riješite smeća i svih nepotrebnih stvari. Nemojte se ustručavati prilikom bacanja svega onoga što vam nije potrebno. Ako nešto niste koristili tijekom zadnjih godinu dana, najvjerojatnije vam to više nikada ni neće trebati. Ne zaboravite pregledati sve ormariće u kuhinji i kupaoni. Izbacite sve lijekove, kozmetiku i hranu kojoj je istekao rok valjanosti. Koristite nekoliko kartonskih kutija u koje ćete sortirati stvari koje su za bacanje, stvari koje želite sačuvati, one koje želite prodati ili pokloniti. Također, sortirajte za reciklažu i sve stare papire, novine i druge nepotrebne stvari, koje su se godinama gomilale po kući.

 

4. Riješite se masnoće bez kemikalija! Za ovo će vam biti potreban iscijeđen sok od limuna pomiješan s dvostruko više vode. Ovom otopinom ćete temeljito očistiti hladnjak, sve površine u kuhinji i sve kućanske aparate. Mješavinu limuna i vode možete uliti u bočicu s raspršivačem kako bi ste je još jednostavnije nanosili na sve površine koje treba očistiti, a ako u vodu s limunom dodate i jabukov ocat, moći ćete ukloniti i one najtvrdokornije masne mrlje.

 

5. Pospremanje sezonske garderobe - S toplijim proljetnim danima, dolazi i do promjene garderobe tako da onu zimsku treba spakirati za slijedeću sezonu. Pospremanje sezonske odjeće može biti jednostavan postupak, ako se pridržavate par jednostavnih pravila. Pobrinite se da su kutije i prostori u koje spremate sezonsku garderobu čisti, te da je prostor hladniji, taman i suh, kako bi vam odjeća i obuća bila u dobrom stanju do iduće zime.

 

 

 

6. Dobro prekontrolirajte sve električne aparate. Svi naravno želimo da nas naši električni uređaju dobro služe svaki puta kada ih uključimo, bez obzira na to da li ih redovno održavamo i servisiramo. Sezonsko pospremanje je savršeno vrijeme za provjeru da li vaši aparati dobro funkcioniraju. Očistite kondenzatorsku spiralu na hladnjaku, a za to upotrijebite četku za brisanje prašine s dužom drškom i usisivač. Ova spirala se uglavnom nalazi na zadnjem dijelu hladnjaka, pa ćete ga morati pomaknuti malo unaprijed. Na taj ćete način lakše očistiti i prašinu koja bi mogla prouzrokovati probleme s radom vašeg hladnjaka. Odmrznite led u zamrzivaču i dobro očistite unutrašnjost. Temeljito očistite i sve posude za pečenje, pećnicu, perilicu suđa i perilicu rublja. Antibakterijskim sredstvima očistite i filtre klima-uređaja.

 

7. Skidanje i pranje zavjesa i prozora - Zavjese perite u perilici rublja, tekućim deterdžentom za osjetljive tkanine i omekšivačem koji inače koristite. Bez obzira na vrstu materijala od kojeg su napravljene, temperatura za pranje ne bi smjela prelaziti 30 - 40 stupnjeva. Kada je riječ o čišćenju prozora, za početak dobro operite okvire, pa tek onda staklo. Pripazite ako se radi o drvenim okvirima. Za čišćenje istih potrebno je koristiti samo blaga sredstva za pranje prozora, kako ne biste oštetili drvo.

 

8. Pranje tepiha - Nakon što ste dobro istresli svu prašinu, napravite otopinu od mlake vode i sredstva koje ste odabrali za pranje. Jakom četkom ili plastičnim mrežicom dobro istrljajte cijelu površinu tepiha. Ako tepihe perete u kući, nemojte ispirati sapunicu kako ne biste smočili parkete. Ukoliko imate dvorište, iskoristite tu prednost kako bi ste tepihe dobro oprali od svih nečistoća.

 

9. Sređivanje i čišćenje garaža, podruma i tavana - Premda ovo spada u nešto mukotrpniji posao, i ove prostorije treba održavati čistima. Potrebno je s toga s vremena na vrijeme dobro organizirati sve police, ormare i kutije u koje ćete odlagati stvari koje vam trenutačno nisu potrebne ili one stvari koje nemate gdje odložiti, a mogle bi vam zatrebati.

 

10. U očišćeni dom unesite najmanje tri nove posude s zelenim biljkama. One, osim što osvježavaju vaš prostor, ujedno i simboliziraju prizemnost i nove početke. Ako ih planirate smjestite u kuhinju, odaberite ružmarin ili metvicu. I jedna i druga biljka su snažno povezane s zdravljem.

Top 10

Ova stranica namijenjena je isključivo člancima pisanima u vidu top 10 listi, bilo da se radi o top 10 najboljem ili top 10 najgorem odabiru. Zanimljiva strana stranice je i ta što čitatelji mogu sami participirati u kreiranju sadržaja što znači da mogu slati svoje top 10 odabire a mi ćemo ih objavljivati...

Website: www.najbolje.info
Joomla SEF URLs by Artio