Top 10 "zvjezdanih" tretmana ljepote

U ovom članku pisat ćemo o tretmanima ljepote kojima se podvrgavaju hollywoodske zvijezde net

Voće i povrće u službi ljepote

Trebamo biti svjesni činjenice kako put do lijepa izgleda ne uključuje samo mirisne supstance

Zdrava koža i mladolik izgled

Kako bi smo mogli pravilno njegovati kožu lice i tijela te zadržati mladolik i zdrav izgled p

Pretraži stranicu

Top 10 njega kose - najčešće pogreške

Written by 
Rate this item
(1 Vote)

Puno ljudi misli kako oštećena kosa ponovno izraste i kako se time problem riješi sam od sebe. Upravo iz tog razloga ponekad bivamo nesavjesni prema svojoj kosi. U želji za savršenom frizurom, da nam svaka dlaka uvijek bude na svom mjestu, često pretjerujemo u sušenju, peglanju ili nanošenju pre velike količine raznih preparata za oporavak kose od kojih očekujemo rezultat "preko noći".

No ipak trebamo biti realni i  svjesni toga da nam ništa neće "preko noći" oporaviti oštećenu kosu. Pravilnom njegom, umjerenom upotrebom pravih preparata, pravilnim češljanjem i izbjegavanjem pegle, uvijača i fena, možemo pripomoći oporavku oštećene kose te spriječiti daljnja oštećenja. Ovdje smo za vas pripremili naš top 10 najčešćih pogrešaka koje radimo, a koje mogu oštetiti našu kosu: 

 

1. Previše topline koju uzrokuju fen, pegla i uvijači spada u najvećeg neprijatelja naše kose. Ove aparate ne bi smo trebali koristiti svakodnevno, s obzirom na činjenicu da vrući zrak i zagrijane metalne ili keramičke ploče uništavaju našu kosu brže nego bilo što drugo. Ako se ne možete suzdržati od upotrebe ovih aparata, preporučamo korištenje nekog od preparata za zaštitu kose od topline.

 

2. Često, svakodnevno pranje kose nije dobro niti za kosu, niti za tjeme. Ako vam se kosa brzo masti i morate ju prati svaki dan, pokušajte smanjiti pranje barem na svaki drugi dan. Također savjetujemo da izbjegavate pre agresivne šampone; umjesto njih isprobajte neke blaže formule i vodite računa o količini koju nanosite. Previše šampona uklanja prirodna ulja s tjemena, zbog čega se ono lakše iritira što u konačnici negativno utječe na našu kosu.

 

3. Nepravilno češljanje kose također šteti, jer mit o tome kako treba 100 puta dnevno proći četkom kroz kosu nije istinit. Upravo suprotno. Pre često četkanje i češljanje kosu čini lomljivijom. Za zdravu kosu sasvim je dovoljno proći četkom jednom ili dvaput, što će stimulativno djelovati na tjeme, ravnomjerno raspoređujući masnoću po cijeloj kosi. Uz to, treba imati na umu kako je mokra kosa osjetljiva i podložna pucanju. Ako ste u situaciji da morate očešljati mokru kosu, prvo ju razmrsiti prstima, potom češljem s širokim zupcima.

 

4. Odabir pogrešnih preparata za vaš tip kose također može naštetiti. Postoje preparati za njegu kose koji su predviđeni za sve tipove kose, ali prije korištenja dobro bi bilo da se posavjetujete s frizerom kako bi ste bili sigurni koji preparat najbolje odgovara vašem tipu kose. Ako imate tanku kosu, nemojte stavljati jake učvršćivače jer će kosa u tom slučaju djelovati slijepljeno, a kovrčavu i gustu kosu nećete moći namjestiti kako želite blagim preparatima za učvršćivanje. Izbor regeneratora je također jako važan:

  • za suhu i lomljivu kosu birajte hidratantne regeneratore
  • za kosu koja se brzo masti birajte one bez ulja
  • za jako oštećenu kosu vaš odabir trebaju biti regeneratori s dodatkom proteina

 

5. Previše ili premalo regeneratora također može utjecati na kvalitetu vaše kose. Kao i u svemu i ovdje je umjerenost ključna. Premda vam se možda čini kako je uvijek bolje staviti više regeneratora, trebate znati kako to u konačnici možete izazvati kontraefekt. Kod nanošenja prevelike količine regeneratora on se vremenom zadržava na dlaci i ono što ćete postići je teška kosa koja i kada je čista izgleda prljavo. S druge strane, mala količina neće napraviti baš ništa. Ovisno o dužini, gustoći i kvaliteti vaše kose, potrebno je odrediti pravu količinu i izvući ćete maksimum od proizvoda.

 

 

6. Izbjegavanje šišanja - čak i ako ste u procesu puštanja kose, trebate znati kako je šišanje neophodno. Dovoljno je da skratite vrhove za koji centimetar i to će vašoj kosu odmah pružiti uredan i njegovan izgled. Ispucali vrhovi ostavljaju ružan dojam zapuštenosti, a to sigurno ne želite. Potrebno je doduše malo više vremena da dobijte željenu duljinu, ali zasigurno vam je ipak cilj u konačnici imati lijepu i zdravu kosu.

 

7. Godišnja doba - Jednako kao što koristite kreme za lice i tijelo za zaštitu od sunca tijeko ljeta, na isti način je potrebno brinuti se o kosi. Činjenica je kako je naša kosa i ljeti i zimi izložena različitim vremenskim uvjetima, stoga je neophodno pravilno se brinuti o njoj tijekom cijele godine. Ljeti je zaštitite od sunca i klora u bazenima, a zimi upotrebljavajte regeneratore koji će nahraniti vašu kosu i smanjiti elektricitet.

 

8. Grubo raščešljavanje uistinu šteti vašoj kosi. Ako imate problema sa zamršenom kosom, nemojte ju grubo češljati. Ne kidajte kosu, budite nježni i koristite kvalitetne četke. Tanka kosa se lako mrsi, stoga je obavezno korištenje preparata koji omogućuju lakše raščešljavanje.

 

9. Umetci i ekstenzije - Jeftine sintetičke ekstenzije umetnute ljepilom na bazi voska najgora je noćna mora koju možete prirediti svojoj kosi. Učestalo nanošenje nekvalitetnih ili predugih ekstenzija i umetaka može pomaknuti liniju kose, pa čak i trajno oštetiti korijen vlasi. Ako želite imati dugu i gustu kosu, dobro se raspitajte kakve se ekstenzije koriste u salonima, koji je sastav ljepila koje se koristi, koji je pravilan način održavanja i koliko je osoba koja ih ugrađuje stručna i iskusna.

 

10. Tretiranje kose kemijskim preparatima bilo bili da se radi o ravnanju kovrčave ili kovrčanju ravne kose, trebate biti svjesni kako svako kemijsko tretiranje kose ostavlja trajne posljedice, osobito ako je riječ o nekvalitetnim proizvodima koji se stavljaju na prethodno tretiranu kosu. I premda je rezultat ovih tretmana u frizerskim salonima dugotrajan, dugotrajan će biti i oporavak od nastale štete. Tu je nadalje i izbjeljivanje kose što spada u još agresivniji tretman od ravnanja i trajnog kovrčanja. Naime, kako bi kosa izgubila svoj prirodni pigment i tako posvijetlila, potrebno je da kemikalije kojima se izbjeljivanje vrši prodru kroz kutikulu u unutrašnji vlaknasti dio - korteks. Ta taj se način prirodna struktura vlasi narušava, kosa slabi i biva podložna oštećenjima, jer je upravo korteks odgovoran za jačinu, elastičnost i teksturu naše kose.

Top 10

Ova stranica namijenjena je isključivo člancima pisanima u vidu top 10 listi, bilo da se radi o top 10 najboljem ili top 10 najgorem odabiru. Zanimljiva strana stranice je i ta što čitatelji mogu sami participirati u kreiranju sadržaja što znači da mogu slati svoje top 10 odabire a mi ćemo ih objavljivati...

Website: www.najbolje.info
Joomla SEF URLs by Artio