Top 10 "zvjezdanih" tretmana ljepote

U ovom članku pisat ćemo o tretmanima ljepote kojima se podvrgavaju hollywoodske zvijezde net

Voće i povrće u službi ljepote

Trebamo biti svjesni činjenice kako put do lijepa izgleda ne uključuje samo mirisne supstance

Zdrava koža i mladolik izgled

Kako bi smo mogli pravilno njegovati kožu lice i tijela te zadržati mladolik i zdrav izgled p

Pretraži stranicu

Zdrava koža i mladolik izgled

Written by  Tuesday, 29 April 2014 09:22
Rate this item
(6 votes)

Kako bi smo mogli pravilno njegovati kožu lice i tijela te zadržati mladolik i zdrav izgled potrebno je znati neke od osnovnih informacija o sastavu i funkcioniranju kože naše kože.

1. Za početak da malo pojasnimo što je koža?

Koža je najveći organ našega tijela s površinom od 1,5 - 2 metra kvadratna i težinom od 10 - 20 kg. Svaki centimetar kože sadrži otprilike 20 žlijezda lojnica, 100 žlijezda znojnica, 4 m živaca, 1 m krvnih žila, te oko 5000 senzornih korpuskula s prosječno 5 dlaka.

Naša se koža sastoji iz 3 sloja: epidermis, dermis i hipodermis. Epidermis je gornji sloj sastavljen od puno slojeva stanica koje su međusobno povezane, te se keratiniziraju i eliminiraju putem perutanja, ljuštenja odnosno eksfolijacije. Dermis je sloj ispod epidermisa i sadrži: kolagen i elastična vlakna, žlijezde lojnice, žlijezde znojnice, folikule dlaka i krvne žile. Hipodremis je masno tkivo koje u sebi sadrži deponirane masti, te folikule dlaka koji su povezani s žlijezdama lojnicama.

Naša koža je ujedno i granica tijela prema vanjskoj sredini, no ona ima i složenije funkcije poput predstavljanja barijere, reguliranja temperature, ona ima sekrecijsku i ekskrecionu ulogu, sadrži komponente čula, resorpcioni je organ, ima imunobiološku ulogu i dr. funkcije.

 

2. Zbog čega je toliko važna pravilna njega kože?

Naša koža je, zbog svojih mnogobrojnih funkcija koje su od vitalnog značaja za preživljavanje, ujedno i naš vanjski, zaštitni omotač. Samo zdrava koža može kako treba obavljati sve svoje funkcije: oduprijeti se agresivnim utjecajima vanjskih čimbenika te ujedno biti i naš najvažniji ukras, jer od velikog je značaja i njena estetska uloga, zar ne.

 

3. Što je važno naglasiti o njezi kože?

Ukoliko vodite računa o svom zdravlju, o svojoj ljepoti započnite na vrijeme s pravilnom njegom, kako kože lice tako i cijelog tijela. Treba započeti s njegom, koja je pomno odabrana te prilagođena tipu kože, uzrastu, spolu te zdravstvenom stanju općenito, a koju vam savjetuju stručnjaci.

 

 

4. U čemu se razlikuje njega kože lica pojedinih osoba?

Razlikujemo 5 tipova kože lica: normalna koža, suha koza, masna koža, osjetljiva koža i kombinirana koža. Tip kože se može odrediti promatranjem s ili bez povećala, indikator papirom, posebnim aparatima, mjerenjem električnog potencijala kože, mjerenjem njene vlažnosti, njene masnoće i slično.

  • Normalna koža je čista, meka, elastična, dovoljno vlažna, nije podložna iritacijama i nije osjetljiva.
  • Suha koža je bez sjaja, ima fine pore i finu teksturu, često je ranije sklona nastanku bora, kao i iritacijama, s osjećajem zategnutosti i suhoće.
  • Masna koža je nešto sjajnija, ima otvorene pore, grublju teksturu s čestom pojavom upala, akni, mitesera i sl.
  • Osjetljiva koža je nježna često svijetla, suha, jako brzo i lako reagira na iritacije izazvane raznim vanjskim čimbenicima, sklona je alergijama i sl.
  • Kombinirana koža se vrlo često susreće i karakterizira kombinacijom 2 tipa kože. U T zoni lica (čelo, nos i brada) je masna, a u ostalim zonama može biti normalna, suha ili osjetljiva.

 

5. Kada treba započeti s njegom kože lica i tijela te na koji način?

Kožu je potrebno njegovati od najranijeg mladosti pa do starijih dana, najviše kod kuće, zatim u ordinacijama i kozmetičkim salonima uz savjete i tretmane kao i intervencije stručnjaka. Najbolji učinak se postiže svakodnevnom njegom, ali još bolje rezultate pružaju dodatni tretmani - ovom kombinacijom postiže se maksimalni učinak.

 

6. Da li se razlikuje njega kože u odnosu na dob?

Njega kože se razlikuje u odnosu na dob, jer ona nema iste karakteristike u djetinjstvu, u pubertetu, adolescenciji kao u zrelijim godinama.

  • U najranijem uzrastu u periodu novorođenčeta koža ima svoje specifičnosti, a to je prije svega smanjen broj i nedostatak žlijezda znojnica. To se mora imati u vidu posebice u ljetnom periodu. Kod male djece i djece školskog uzrasta, koža je uglavnom zdrava i ima najljepše karakteristike.
  • U pubertetu i adolescenciji koža ima sklonost pojačanom mašćenju, pojavi akni i raznih upalnih procesa.
  • U dobu od 20 do 30 godine koža ima često vrlo dobre karakteristike i, s obzirom da je zdrava, podrazumijeva nešto manje zahtjevnu njegu.
  • Period nakon 30-te i naravno nakon 40-te zahtjeva ozbiljniju njegu, ozbiljnije tretmane i postupke.

Pravilnom njegom kože procesi starenja se znatno usporavaju i ublažavaju.

 

7. Pomlađivanje kože

Metode i tretmani pomlađivanja kože su mnogobrojni i raznovrsni. Suvremena dermo-kozmetologija svakim danom napreduje. Jedna od metoda je kemijski piling, gdje se primjenom kemijskih sredstava odstranjuje gornji sloj kože, što za posljedicu ima otklanjanje površnih bora, nepravilnih pigmentacija i fleka, proširenih pora, zadebljanja i izraštaja na koži i sl, nakon čega koža postaje svijetla, baršunasta, glatka, elastična, vlažna, a učinak je vidljiv već nakon prvoga tretmana. Prema dubini kemijski piling može biti površan, srednje dubok i dubok. Nakon ovog tretmana mogu se kombinirati i metode aplikacije hijaluronkse kiseline.Najbolji rezultati se postižu kombinacijom obaju metoda.

 

8. Tajne zdrave i lijepu kože

Koža je ogledalo zdravlja i upravo zbog toga je jako važno da: jedemo zdravu hranu, konzumiramo dosta tekućine, bavimo se fizičkom aktivnošću, ne konzumiramo cigarete, alkohol i kavu, osiguramo sebi kvalitetan san i odmor, zdravu okolinu, čist zrak, i sl. Također je jako važno s njegom kože započeti na vrijeme, ne ustručavati se po potrebi potražite savjet i pomoć od stručnjaka.

Top 10

Ova stranica namijenjena je isključivo člancima pisanima u vidu top 10 listi, bilo da se radi o top 10 najboljem ili top 10 najgorem odabiru. Zanimljiva strana stranice je i ta što čitatelji mogu sami participirati u kreiranju sadržaja što znači da mogu slati svoje top 10 odabire a mi ćemo ih objavljivati...

Website: www.najbolje.info
Joomla SEF URLs by Artio