Top 10 "zvjezdanih" tretmana ljepote

U ovom članku pisat ćemo o tretmanima ljepote kojima se podvrgavaju hollywoodske zvijezde net

Voće i povrće u službi ljepote

Trebamo biti svjesni činjenice kako put do lijepa izgleda ne uključuje samo mirisne supstance

Zdrava koža i mladolik izgled

Kako bi smo mogli pravilno njegovati kožu lice i tijela te zadržati mladolik i zdrav izgled p

Pretraži stranicu

Top 10 - kako biti dobar roditelj

Written by 
Rate this item
(2 votes)

Biti roditelj je definitivno jedan od najtežih poslova s kojim ćemo se ikada dobrovoljno susresti. No roditeljstvo je definitivno jedan od poslova koji donose najljepšu nagradu - vaše dijete.

Kao roditelji ne možemo uvijek imati ispravne odgovore na sva pitanja, no nadamo se da će ovih top 10 savjeta kako biti dobar roditelj ipak malo pomoći.

 

1. Ljubav i privrženost - Ljubav dolazi prirodnim putem te je nešto što treba njegovati i pokazivati na pravi način. Iskazivanje ljubavi i privrženosti prema vašim mališanima, pa čak i tinejdžerima iznimno je važna stavka ispravnog odgoja. Pokazati djetetu kako je ono važno, reći mu svakoga dana kako je voljeno te potvrditi tu ljubav i privrženost zagrljajima savršen je put ka tome da budete dobar roditelj.

 

2. Slušanje - Znati slušati vaše dijete, njegove probleme, dvojbe, strahove sa kojima se eventualno susreće još je jedan važan korak u tome da budete dobar roditelj. Ako vaše dijete ima uvijek nešto njemu važno za reći, a vi ne možete cijeli dan sjediti i slušati sve što prolazi kroz njegovu slatku, malu glavicu, treba odrediti određeni period dana koji ćete se posvetiti samo njemu, morate pronaći vremena kada ćete, bez ometanja, moći slušati svoje dijete. Ono će vam pričati o svojim prijateljima, svojim igricama, crtićima, vrtiću ili školi, iznosit će vam neke od svojih sjajnih ideja, svoje snove i sve brige koje ono može imati u tom trenutku. Pustite ga neka govori, a vi slušajte kao da je riječ o najvažnijoj stvari na svijetu - što, na kraju krajeva, za vaše dijete u tom trenutku to i je.

 

3. Postavljanje granica - Ako želite biti dobar roditelj trebate znati postaviti granice te ponekad trebate biti strogi i reći: "Ne! Sad je dosta!" Djeci su potrebne granice i ona trebaju u svakom trenutku znati što od njih očekujete i kako se trebaju ponašati. Postavljanje pravila o tome kada je vrijeme za spavanje, učenje, jelo te postavljanje sličnih granica i pravila kojih se treba pridržavati, uči djecu o stvarima koje će im biti jako važne jednom kada odrastu.

 

4. Pohvale koje grade samopouzdanje - još jedna bitna stavka u tome kako biti dobar roditelj nije uvijek kritizirati dijete. Naprotiv, djeca trebaju znati i što je još važnije čuti od vas kada naprave nešto dobro, a ne samo kada se radi o stvarima koje ne smiju. Stoga, pohvalite svoje dijete, svaki njegov uspjeh i trud i to svakodnevno riječima: "Bravo, super si to obavio/la", "Ti si stvarno pametno dijete!" i slično. Ne zaboravite - pohvale grade djetetovo samopouzdanje!

 

5. Dosljednost - Biti uvijek dosljedan jako je bitan, ali nimalo lak zadatak pri odgoju. No ako želite biti dobar roditelj ovo je, kao što smo već rekli - jako bitna, možda čak i najvažnija stavka odgoja. Dakle, kada postavite određenu granicu ili pravilo ne smijete popustiti, bez obzira na pokušaje vašeg djeteta da manipulira s vama i hvata vas na osjećaje (što će ono zasigurno uvijek pokušavati). Budite jaki i dosljedni, a kada vaše dijete jednom shvati da se ne date pokolebati - da ste čvrsti kao stijena - odustat će i poslušati, što će mu prijeći u naviku.

 

 

6. Budite uvijek uključeni - Posao, dom, obitelj, prijatelji, kućanski poslovi i druge obaveze uzimaju velik dio našeg vremena. No, biti uključen u svakodnevne aktivnosti vašeg djeteta je još jedan od načina kako biti dobar roditelj. Pratite sve što se događa u školi i van nje. Povremeno se prijavite za pomoć pri organizaciji djetetovih projekata, izleta, školskih radionica, donesite grickalice na nogometni trening. Neka vaše dijete zna da vam je stalo!

 

7. Posljedice - Da li se sjećate kada ste učili o tome kako "Svaka akcija ima jednaku, suprotnu reakciju"? To je istina! Postoje neke situacije gdje jednostavno nećete uspjeti postići da vas dijete sasluša bez obzira na upozorenja i savjete. Zbog toga, bez obzira koliko se trudili da budete dobar roditelj, ponekad ćete jednostavno morati pustiti da se stvari odvijaju prirodnim tokom, odnosno da dijete nauči lekciju iz prirodnih posljedica svog ponašanja. Na primjer, ako je vaše dijete naviklo da šefuje svim svojim prijateljima, te ne sluša vaše savjete o tome kako to nije dobro, s vremenom će prijateljima dosaditi ovo djetetovo ponašanje te će ga početi izbjegavati. Dijete će možda privremeno izgubiti neke prijatelje, ali će zasigurno, pri stjecanju novih naučiti iz prethodne lekcije kako šefovanje uništava prijateljstvo.

 

8. Kvalitetno vrijeme - rekli smo već kako je izdvajanje vremena za slušanje djece važna stavka ako želite biti dobar roditelj. No gotovo je jednako važno izdvojiti vremena za stvaranje posebnih uspomena koje će dijete pamtiti. Uživajte zajedno u parku ili u knjižnici. Zajedno pročitajte posebnu knjigu ili posjetite zabavni muzej. Kvalitetno vrijeme ne mora stajati novca. To je vrijeme za povezivanje sa djetetom kroz koje dijete može, uz to što će uživati, naučiti puno zanimljivih i korisnih stvari koje će pamtiti cijeli život.

 

9. Budite uzor - Djeca je potreban uzor, ljudi kojima se dive i koje žele imitirati. Zbog toga se potrudite da baš Vi budete taj uzor - primjer za svoju djecu - promovirajte zdrav stil života, slijedite i pridržavajte se pravila koja sami sebi postavite, ponašajte se uvijek i u svakoj situaciji kako treba, radite sve ono što želite da vaše dijete radi, ali pri tom se potrudite da djetetu to bude zabavno, da privuče njegovu pažnju, da dijete vidi kako je biti kao Vi uistinu nešto posebno.

 

10. Poštujte svoje dijete - Vaše dijete, ma koliko ono bilo malo, ima svoju osobnost, svoje interese i želje. Iako je malo, ono je također ljudsko biće koje zahtjeva odnos ispunjen ljubavlju i uvažavanjem. Ovo ne znači kako mu trebate ispunjavati svaki zahtjev i želju, ali bi ste ga trebali pustiti da slobodno izrazi svoje želje, iako će neke od njih možda biti odbijene. Ne ismijavajte ga, ne umanjujte njegove strahove ili sumnje, i nikada ga ne vrijeđajte niti omalovažavajte. Nemojte smetnuti s uma da to maleno biće ima svoj integritet koji ni vi ni itko drugi ne smije narušavati.

Top 10

Ova stranica namijenjena je isključivo člancima pisanima u vidu top 10 listi, bilo da se radi o top 10 najboljem ili top 10 najgorem odabiru. Zanimljiva strana stranice je i ta što čitatelji mogu sami participirati u kreiranju sadržaja što znači da mogu slati svoje top 10 odabire a mi ćemo ih objavljivati...

Website: www.najbolje.info
Joomla SEF URLs by Artio