Top 10 "zvjezdanih" tretmana ljepote

U ovom članku pisat ćemo o tretmanima ljepote kojima se podvrgavaju hollywoodske zvijezde net

Voće i povrće u službi ljepote

Trebamo biti svjesni činjenice kako put do lijepa izgleda ne uključuje samo mirisne supstance

Zdrava koža i mladolik izgled

Kako bi smo mogli pravilno njegovati kožu lice i tijela te zadržati mladolik i zdrav izgled p

Pretraži stranicu

Top 10 kontracepcijskih metoda

Written by 
Rate this item
(6 votes)

Kontraceptivno sredstvo koje je 100% učinkovito, odnosno sigurno još uvijek nije proizvedeno, ali ovo nije isprika za prakticiranje nezaštićenih spolnih odnosa.

Ako se želite zaštititi od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti, možete odabrati jednu od metoda iz naše liste top 10 najboljih kontracepcijskih metoda:


1. Prezervativi - kondomi - Najčešća dostupna metoda kontracepcije - bez obzira na sve blagodati seksa, ne smijemo zaboraviti kako je dovoljan jedan seksualni odnos bez zaštite, zbog koga se možemo kajati do kraja života. A neželjena trudnoća nije ovo najgore što može da se dogodi jer, osim kontracepcije, prezervativ ima apsolutno vitalno značenje pri sprječavanju spolno prenosivih bolesti i AIDS-a. Ne bi trebalo biti predrasuda vezanih uz činjenicu kako bi svaka spolno aktivna žena trebala nositi prezervativ (kondom) u svojoj torbici. Ovo vrijedi i za muškarce. Prezervativ je primjer osnovne metode kontrole rađanja. Ova vrsta zaštite danas je dostupna i za žene u vidu ženskog prezervativa (kondoma).

 

2. Pilule za kontracepciju - anti-baby pilule - Dizajnirane kako bi spriječile plodnost pomoću kemijske formulacije ženskog hormona estrogena i progesterona. Ova metoda je jedna od najčešćih metoda kontracepcije. Jednostavna za korištenje, sve što trebate učiniti je sjetiti se svaki dan uzeti pilulu. Kontracepcijske pilule napravljene su prije 50 godina i sve do sada usavršavane su bezbroj puta, ali znanstvenici, usprkos svim naporima, sve do danas nisu uspijevali zamijeniti sintetički hormon prirodnim, a da ne dovedu u pitanje osnovnu ulogu pilule – sigurnu i djelotvornu zaštitu od trudnoće. No danas, na radost žena diljem svijeta, postoje pilule koje sadrže prirodan estradiol, najvažniji ženski spolni hormon, identičan onom koji proizvodi naše tijelo.

 

3. Vazektomija - ova metoda se najčešće primjenjuje kod  muškaraca koji već imaju željeni broj djece. Princip je da se presijecaju kanali kojima spermiji putuju od testisa do mokraćovoda. Urolog - kirurg napravi male proreze na koži iza testisa te izvući te i presiječe ih, tako da spermiji više ne mogu proći do penisa i izaći pri ejakulaciji, premda se i dalje proizvode u testisima. Muški hormon, testosteron se i dalje luči normalno, pa nema nikakvih promjena muškosti, seksualne želje, ni promjena pri spolnim odnosima. Pri ejakulaciji, odnosno izbacuju sperme, luči se uobičajena tekućina, ali bez spermija. Ova metoda je reverzibilna.

 

4. Sterilizacija - Naziv "sterilizacija" trebao bi značiti kako je mogućnost začeća potpuno onemogućena, ali ni ova metoda nije uvijek sigurna, premda je jako blizu tome. Sterilizacija podrazumijeva nekoliko različitih metoda onemogučavanja prolaza jajnih stanica i spermija kroz jajovode. Jajovodi, lijevi i desni, se nastavljaju na maternicu, a njihov drugi kraj je otvoren u trbušnu šupljini, točno iznad jajnika. Kroz ovaj kanal, prilikom ovulacije, prolazi jajna stanica. Jajna stanica zatim putuje kanalom - jajovodom prema maternici.Na tom putu može biti oplođena. No, ako je taj put prekinut, jajna stanica i spermij se neće susresti tako da neće moći doći ni do oplodnje.

 

5. Dijafragma - gumeni disk koji se stavlja u vaginu kako prekrio cerviks, odnosno ušće materice i tako spriječio prolazak spermija. No prije postavljanja dijafragme potrebno je posjetiti ginekologa, kako bi se odredila veličina koja će se koristiti. Dijafragma se postavlja pola sata prije odnosa, a skida se nakon 6 do 8. Nakon toga se temeljito ispere sapunom i vodom kako bi se mogla ponovo upotrijebiti. Prije postavljanja, dijafragmu treba prekriti spermicidnim sredstvima (krema, pijena, gel). Sama dijafragma ne štiti od spolno prenosivih bolesti i AIDS-a ali je zato u kombinaciji sa spermicidnim sredstvima vrlo dobra zaštita od neželjene trudnoće.

 

 

6. Pilula za "jutru poslije" - Iako ovaj vid kontracepcije ne bi trebalo koristiti često, pilula za „jutro poslije“ najbolji je način sprječavanja neželjene trudnoće, ukoliko je osnovni oblik zaštite koji koristite zakazao. Unatoč njenom imenu, pilulu za jutro poslije možete uzeti i 72 sata nakon seksa bez zaštite. Prema studijima napravljenim na uzorku od 400 žena, većina redovnih korisnika ovog vida zaštite su žene u dvadesetim godinama koje su koristile prezervativ koji je puko ili se pak radilo o prilično nepouzdanom sistemu povlačenja pri  ejakulaciji, odnosno izbacuju sperme (odnosno, njihov dečko je to zaboravio napraviti).
Ovaj vid kontracepcije podrazumijeva uzimanje 2 doze pilule u razmaku od 12 sati.
Pilula za "jutri poslije" sadržava visoku koncentraciju kombinacije estrogena i progesterona, a  trudnoću sprječava na jedan od 2 načina: ako se pilule popiju prije ovulacije, mogu odložiti samu ovulaciju (što znači da ostatak mjeseca morate biti naročito pažljivi jer do ovulacije može doći kasnije nego inače). Drugi način je ako se uzme nakon ovulacije i već je došlo do oplodnje, tada ove pilule sprečavaju oplođenu jajnu stanicu da se smjesti u matericu.

 

7. Laktacijska amenoreja - Dojenje samo po sebi nije jako pouzdana metoda kontracepcije, ali smanjuje plodnost žene. LAM metoda (metoda Laktacijske amenoreje) pomaže majkama koje doje u osiguravanju dovoljno dugog vremenskog razmaka između poroda. Ova metoda je efikasna u 98% slučajeva, ali ako su zadovoljeni slijedeći preduvjeti:

 

  • nije prošlo više od šest mjeseci od poroda
  • majka nije imala menstruaciju
  • majka se pridržava pravila o isključivom dojenju
  • majka doji najmanje šest puta tijekom 24 sata, bez jako dugih intervala

 

Majkama koje žele koristiti dojenje kao kontracepcijsko sredstvo preporuča se da doje bebu na zahtjev, najmanje 10 puta tijekom 24 sata, a noću kada god se beba probudi. Razmaci između dojenja ne bi trebali biti dulji od 6 sati.
Bebi treba pri tom treba omogućiti da sisa iz jedne dojke dok je ne isprazni, a zatim mu ponuditi drugu dojku. Preporuča se isključivo dojenje u prvih 6 mjeseci i nastavak dojenja nakon uvođenja dopunske prehrane.

 

8. Koitus interrupti - prekidanje snošaja - Još jedna od prirodnih metoda kontracepcije, obično poznata kao metoda povlačenja ili rikverc metoda što znači da muškarac prekida snošaj još prije orgazma te izvlači penis iz vagine prije ejakulacije. Ova metoda je način kontracepcije koji preporuča Rimokatolička crkva. No, jedina prednost ove metode je u tome što je uvijek na raspolaganju. Rizik se pak sastoji u čestom izostanku kontrole. Nisu se svi muškarci u stanju kontrolirati, a oni koji se mogu kontrolirati, oplode ženu prosječno jednom u pet godina. Razlog tomu je preejakulaciska tekućina koja iz penisa ističe još prije orgazma, a koja sadrži relativno veliku količinu sperme. Opasnost od trudnoće javlja se i pri prvom i pri ponovljenom odnosu, i to čak i u slučaju kada se muškarac prethodno pomokri. Ova metoda je toliko rizična i nepouzdana da je ne bi trebalo primjenjivati!

 

9. Razumijevanje i praćenje plodnih dana - Vjerojatno jadna od najsloženijih, ali ne i  najsigurnijih prirodnih metoda planiranja obitelji uključuju praćenje i razumijevanje plodnih dana ciklusa. Ova metoda podrazumijeva praćenje i redovito bilježenje menstrualnog ciklusa,  ručno ili uz pomoć nekakvog monitora plodnosti. Ovdje smo za vas pronašli savršen online kalkulator plodnih dana - odnosno kalkulator ovulacije.

 

10. Apstinencija - I na kraju da navedemo najnepoželjniju, ali jedinu kontracepcijsku metodu koja je 100% sigurna - apstinenciju, odnosno apsolutno izbjegavanje seksualnih odnosa.

Top 10

Ova stranica namijenjena je isključivo člancima pisanima u vidu top 10 listi, bilo da se radi o top 10 najboljem ili top 10 najgorem odabiru. Zanimljiva strana stranice je i ta što čitatelji mogu sami participirati u kreiranju sadržaja što znači da mogu slati svoje top 10 odabire a mi ćemo ih objavljivati...

Website: www.najbolje.info
Joomla SEF URLs by Artio