Top 10 "zvjezdanih" tretmana ljepote

U ovom članku pisat ćemo o tretmanima ljepote kojima se podvrgavaju hollywoodske zvijezde net

Voće i povrće u službi ljepote

Trebamo biti svjesni činjenice kako put do lijepa izgleda ne uključuje samo mirisne supstance

Zdrava koža i mladolik izgled

Kako bi smo mogli pravilno njegovati kožu lice i tijela te zadržati mladolik i zdrav izgled p

Pretraži stranicu

Top 10 savjeti za odgoj djece

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Svaki roditelj teži ka tome da što kvalitetnije i bolje odgoji svoje dijete kako bi ono moglo biti snažno i spremno za suočavanje sa svim životnom situacijama koje ga tijekom života očekuju.

No, za početak,  jako je važno upamtiti kako je svako dijete individua i svaki je odnos između roditelja i djeteta različit pa vrlo često nema smisla slijepo se držati nekih standardnih pravila i savjeta. No, postoje neka „pravila" kojih bi se svaki roditelj kojem je stalo do dobrog odnosa s djetetom ipak trebao pridržavati.

 

Za početak tu je naša top lista stvari koje treba izbjegavati kako bi ste dobro odgojili svoje dijete:

 

1. Ne ispunjavajte mu svaku želju, jer ako to budete radili, odgojiti ćete svoje dijete u uvjerenju kako se cijeli svijet vrti oko njega što nikako nije dobro.

 

2. Kad izgovori neku psovku ili prostu riječ, nemojte pokazivati kako vas to zabavlja, jer ako se budete smijali malom djetetu jer vam je možda slatko čuti ga kako psuje, vaše će dijete pomisliti da je ono što radi zabavno, a ne neprimjereno.

 

3. Nemojte uvijek pospremati djetetov nered oslobađajući ga na taj način svake obaveze.

 

4. Nemojte se svađati pred vašim djetetom, jer ako to budete učestalo radili vaše će dijete pomisliti kako je svađa normalan vid zdrave komunikacije.

 

5. Ne dajte mu novac svaki put kada to poželi i ne dozvoljavajte mu da ga troši kako hoće. Zaboravite na teoriju koju neki od roditelja često koriste kao opravdanje: "ako su oni patili, ne mora i njihovo dijete!"

 

6. Ne ispunjavajte mu svaku želju kad je riječ o jelu i piću.

 

7. Nemojte uvijek biti na djetetovoj "strani" kada ga netko napadne: učitelj, profesor,.. na taj način ga odgajate u lažnom uvjerenju kako mora uvijek biti u pravu.

 

8. Kad upadne u bilo kakvu nepriliku, nemojte ispred njega kriviti sebe i druge, jer se na taj način vaše dijete neće naučiti odgovornosti.

 

9. Ne udarajte svoje dijete! Udaranjem samo šaljete poruku koje mu najvjerojatnije nikad ne bi ste htjeli usaditi: "da je udariti slabijeg od sebe u redu, da je udariti osobu koju voliš u redu, da je udariti kad ne znaš miroljubivi izlaz iz situacije u redu, te da se roditelji "slušaju" isključivo zbog straha.  Naš savjet je da se vaš autoritet nad djetetom zasniva na ljubavi, a ne na strahu.

 

A sada kada smo utvrdili što izbjegavati, slijedi naša top lista stvari koje trebate napraviti kako bi ste dobro odgojili svoje dijete:

 

1. Poštujte svoje dijete! Ono, ma koliko malo bilo, ima svoju osobnost, svoje interese i želje. Premda je maleno, ono je također ljudsko biće koje, baš poput svih nas, zahtjeva odnos pun ljubavi i uvažavanja. Ovo ne znači kako se djetetu trebaju ispunjavati sve želje, već da dijete treba pustiti da slobodno izražava svoje želje, premda će ponekad neke od njih možda biti neispunjene.

Nikada nemojte ismijavati dijete, ili omalovažavati njegove strahove ili nedoumice, ne vrijeđajte ga i nemojte nikada zaboraviti kako to maleno biće ima svoj integritet koji niti vi, niti itko drugi, ne bi smio narušavati.

 

2. Igrajte se sa svojim djetetom jer je djeci neophodno to vrijeme koje provodi u igri s vama. To ne treba trajati satima, stručnjaci tvrde kako je sasvim dovoljno i pola sata dnevno, ali to mora biti kvalitetno vrijeme u kojem vas neće prekidati zvonjava telefona i tijekom kojeg nećete paralelno kuhati ručak ili obavljati neke druge poslove.

 

3. Komunicirajte sa svojim djetetom. Jako je važno da roditelj uvijek pokaže iskreno zanimanje za ono što dijete radi! Razgovarajte o njegovim razmišljanjima, osjećajima i svakodnevici. Pričajte mu i vi o tome što ste vi radili, što volite ili ne volite... Malo dijete učite verbalnom iznošenju emocija kako bi, kada malo odraste, ono moglo točno definirati svoje emocije i nauči da se s njima nosi na ispravan način.
Sve objašnjavate i pričajte s djetetom i to od najranije dobi, i ne zaboravite, kada dijete jednom počne pričati, trebate ga znati slušati.

 

4. Uvijek pokušajte biti iskreni prema svom djetetu. Vodite računa o tome kako djece skoro instinktivno osjete kada im roditelji lažu. Pokušajte izbjeći takav odnos i od početka pokušajte biti što iskreniju prema djetetu. Govorite mu istinu o bitnim događajima, promjenama i slično, ma kako škakljiva pitanja mogla biti, jer dijete instinktivno osjeća kad mu se nešto taji, ali ne zna dokučiti i protumačiti što se događa. Roditeljska je obaveza kazati djetetu istinu na njemu prihvatljiv i razumljiv način, uz činjenice i bez pretjerivanja s detaljima - dakle onoliko koliko ono za svoju dob može prihvatiti.

 

5. Ne zaboravite pohvaliti svoje dijete kada to zasluži! Pohvala je daleko učinkovitija od kazne, a dokazana je i činjenica kako su djeca sklona ponavljanju onog ponašanja za koje su nagrađena, makar to bilo samo u obliku pohvale. Pokušajte izbjeći kažnjavanje i pridavanje pažnje neželjenim oblicima ponašanja, već se u potpunosti fokusirajte na pozitivne stvari koje je dijete napravilo.

Na kraju svakog dana pokušajte se sjetiti barem jedne dobre stvari koje je vaše dijete taj dan napravilo i pohvalite ga zbog toga, recite mu i kako ste ponosni na njega.

 

6. Uvijek vjerujte svojim roditeljskim instinktima - u situacijama kada vam vaš instinkt govori da vam je dijete bolesno, no svi oko vas tvrde kako nema mjesta za paniku, kada imate osjećaj da ste nečim povrijedili svoje dijete, a drugi vam govore da umišljate. Nemojte se dati smesti. Roditelji najbolje poznaju svoje dijete i mogu predosjetiti kada nešto nije kako treba. Ne potiskujte svoje instinkte i dopustite im da upravo oni budu vodič kroz vaše postupke i odluke.

 

7. Budite dosljedni. Ovo i nije baš uvijek tako lako, ali je dugoročno uistinu isplativo. Većina roditelja se povodi linijom manjeg otpora popuštajući kako bi kratkoročno riješili određeni problem no ono što treba napraviti je uočiti da će doći do neke konfliktne situacije, odmah se zapitati hoćete li na kraju popustiti pod pritiskom. Ako hoćete, onda je bolje popustiti odmah. U protivnom ćete djetetu poslati poruku kako ćete uvijek na kraju promijeniti svoju odluku u njegovu korist, ako se ono dovoljno potrudi, i na taj način gubite svoj kredibilitet.

 

8. Neka vam djetetova sigurnost bude na prvom mjestu! Ako imate malo dijete koje puzi ili je tek prohodalo, obavezno zaštitite sve utičnice, oštre rubove, uklonite sve opasne stvari iz dometa. Djecu svih uzrasta uvijek vozite u odgovarajućoj auto sjedalici, odnosno neka veća djeca uvijek budu zavezana. Od malena ih učite kako preko ceste treba prelaziti isključivo na zebri i to kada je upaljeno zeleno svijetlo na semaforu, a manju djecu učite da vas, dok hodate uz cestu, obavezno drže za ruku.

 

9. Pazite na djetetovu prehranu. Poželjno je težiti uravnoteženoj prehrani, izbjegavati nezdravu hranu, a slatkiše umjereno dozirati. Dakle, djetetov jelovnik treba biti utemeljen na voću, povrću, žitaricama, mliječnim proizvodima, ribi ili mesu, a hranu poput paštete, hrenovki, grickalica, prženih jela i fast food hrane djeca bi trebala u potpunosti izbjegavati.

Ako vaše dijete ipak povremeno jede nezdravu hranu, potrudite se da to uistinu svedete na minimum te da mu obogatite jelovnik primjerenijom hranom. Ne zaboravite kako se prehrambene navike stvaraju u najranijem djetinjstvu, te da su upravo one loše, stečene u ranoj mladosti, vodeći uzrok smrtnosti od bolesti krvožilnog sustava, a koje su često usko vezane upravo uz lošu i nezdravu prehranu. Pružite svom djetetu u samom startu mogućnost da bude zdravo i da doživi duboku starost.

Top 10

Ova stranica namijenjena je isključivo člancima pisanima u vidu top 10 listi, bilo da se radi o top 10 najboljem ili top 10 najgorem odabiru. Zanimljiva strana stranice je i ta što čitatelji mogu sami participirati u kreiranju sadržaja što znači da mogu slati svoje top 10 odabire a mi ćemo ih objavljivati...

Website: www.najbolje.info
Joomla SEF URLs by Artio