Top 10 "zvjezdanih" tretmana ljepote

U ovom članku pisat ćemo o tretmanima ljepote kojima se podvrgavaju hollywoodske zvijezde net

Voće i povrće u službi ljepote

Trebamo biti svjesni činjenice kako put do lijepa izgleda ne uključuje samo mirisne supstance

Zdrava koža i mladolik izgled

Kako bi smo mogli pravilno njegovati kožu lice i tijela te zadržati mladolik i zdrav izgled p

Pretraži stranicu

Top 10 što ne smijete jesti u trudnoći

Written by 
Rate this item
(2 votes)

Svi znamo da trudnim ženama divljaju hormoni, ali da im podivlja i apetit. Ne samo to, pad imuniteta također često ulazi u igru.

Ishrana može igrati veliku ulogu što se tiče očuvanja vašeg zdravlja tijekom trudnoće. Prestavljamo vam 10 vrsta hrane koje biste trebali izbjegavati tijekom trudnoće:

 

1. Sirovo meso - Sirovo i slabo pečeno meso su potencijalni izvor bakterija poput salmonele i toksoplazmoze (mačkitisa). Obje infekcije mogu doći i do vašeg fetusa što može imati vrlo ozbiljen posljedice: spontani pobačaj, porođajne mane i u najgorim slučajevima, smrt. Da biste izbjegli utjecaj tih bakterija trebate svo meso peči ili kuhati dok se ne uvjerite da je zaista dobro kuhano/pečeno.

 

2. Neke vrste ribe - Iako mnoge ribe obiluju omega-3 i drugim kiselinama koje su prijeko potrebne trudnicama, isto trebate biti na oprezu jer neke ribe znaju sadržavati visoku koncetraciju žive koja može pak uzrokovati oštećenja mozga. Trebate izbjegavati sirovu ribu (sushi), morskog psa, tunj, skušu i sabljarke. Tunu u konzervi možete jesti, ali ne prečesto.

 

3. Suhomesanti proizvodi - Zašto su opasni? Zbog listerije koja može uzrokovati trovanje krvi fetusa što naposlijetku može uzrokovati i spontani pobačaj. Neki tvrde da se suhomesnati proizvodi mogu konzumirati, ali samo ako se prije skuhaju.

 

4. Dimljena morska hrana - I ovakve hrane ćete se morati odreći tjekom trudnoće jer postoji opasnost od zaraze listerijom. Zašto? Ovakva hrana se kuha „na hladno“, tj. nikada se ne zagrije dovoljno da ubije bakterije.  Takva vrsta hrane u konzervi je poprilično sigurna za trudnice pa se nećete morati odreći pokojeg dimljenog lososa u potpunosti.

 

5. Sirova jaja - Svi znamo da konzumiranje jaja koja nisu dovoljno skuhana ili neprovjerene kvalitete može završiti salmonelom. Svakako izbjegavajte konzumioranje sirovih jaja, domaćih majoneza i ostalih proizvoda sa sirovim ili poluskuhanim jajima (osim ako zaista niste sigurna odakle dolaze).

 

6. Sir - Ljubitelji sira, nemojte paničariti. Ne mislimo na sve vrste već samo one „meke“ sireve kao brie, feta sir i ostali sirevi poput njih (osim mozarelle). Proces stvaranja tih sireva zahtjeva vlažno i toplo okruženje savršeno za uzgoj bakterija. Tvrdi sirevi su sigurniji za konzumaciju jer su prošli proces pasterizacije.

 

7. Neoprani ostatci zemlje - Ponekad i tlo u kojem je raslo određeno voće ili povće zna biti zaraženo bakterijama pa dobro pripazite kada perete namirnice i provjerite dvaput jeste li odstranili sve ostatke zemlje.

 

8. Nepasterizirana pića   - Iako „svježe“ zvuči privlačno, ipak, i tu postoji mogućnost zaraze listerijom, bilo da se radi o svježem mlijeku ili voću. Možda bi bilo bolje da se držite kupovnih sokova i mlijeka, osim ako niste sigurni u podrijetlo voća ili mlijeka.

 

9. Paštete - Sve paštete su strogo zabranjenje, bilo one mesne, riblje ili kokošje. Listerija je vrlo česta bakterija i paštete su vrlo čest nositelj te štetne bakterije.

 

10. Sirove školjke - Dagnje, kamenice, itd... ako nisu kuhane su svakako zabranjenje tijekom trudnoće. Znamo da su možda najukusnije sirove, ali i one kuhane su za prste polizati. Ako vas uhvati želja za školjama u lonac i krenite!

Joomla SEF URLs by Artio