Top 10 "zvjezdanih" tretmana ljepote

U ovom članku pisat ćemo o tretmanima ljepote kojima se podvrgavaju hollywoodske zvijezde net

Voće i povrće u službi ljepote

Trebamo biti svjesni činjenice kako put do lijepa izgleda ne uključuje samo mirisne supstance

Zdrava koža i mladolik izgled

Kako bi smo mogli pravilno njegovati kožu lice i tijela te zadržati mladolik i zdrav izgled p

Pretraži stranicu

Savjeti za sigurnu vožnju po kiši

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Neoprezni, bahati i loši vozači osobito su opasni kada su kolnici mokri i skliski, a nemar je jedan od osnovnih razloga koji povećavaju broj prometnih nezgoda.

Ovdje smo za vas pripremili našu top 10 listu korisnih savjeta za sigurnu vožnju po kiši kako bi ste ujedno unaprijedili svoju vožnju te izbjegli prometne nezgode:

 

1. Usporite vožnju i povećajte oprez! - Jedan od prvih savjeta za sigurnu vožnju po kiši glasi: Usporite vožnju i povećajte oprez! Kada kiša pada na kolnicima se miješa s nečistoćama i uljem, pritom stvarajući opasan površinski sloj koji uzrokuje proklizavanje automobila. No kada usporite vožnju, veći dio gazne površine gume je u kontaktu sa cestom što rezultira boljim prianjanjem, a samim time je i mogućnost proklizavanja puno manja. Usporiti vožnju i povećati oprez važno je i zbog mogućih odrona zemlje i kamenja koji se najčešće dešavaju za vrijeme kišnog vremena.

 

2. Provjera kakvoće guma - Ovo je također jedan od najvažnijih savjeta za sigurnu vožnju, ne vezano uz uvjete na cesti. O kakvoći automobilskih guma uvelike ovisi vaša sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u prometu.

 

3. Držite potrebno rastojanje - Držite dovoljno rastojanje od vozila koje se nalazi ispred vas kako biste pravovremeno mogli zaustaviti vozilo. Ako vozite po gradu, osobito obratite pozornost na horizontalnu signalizaciju, na primjer na zebre kojima se kreću pješaci kao i na "ležeće policajce" koji mogu biti iznimno opasni ako na njih gumama ne naletite ravno, već iskosa. Također, budite osobito oprezni kod preticanja, jer je po tmurnom i kišnom vremenu vidljivost slabija. Ne zaboravite kako je put kočenja puno dulji na mokroj cesti.

 

4. Obavezno upalite svjetla - Vozite s upaljenim svjetlima, ne smo iz razloga što ćete tako bolje vidjeti cestu, već i zbog toga što će vas drugi vozači uključeni u promet lakše uočiti. Prije vožnje provjerite da li vam ispravno rade kratka i duga svjetla, žmigavci te zadnja i stop svjetla. Svjetla za maglu uključite kada je vidljivost manja od 50 m. Također prilikom vožnje pripazite da vam se para ne kondenzira u unutrašnjosti automobila što rezultira zamagljenim prozorima te smanjuje vidljivost.

 

5. Ne kočite naglo! - Kada padne kiša, pogotovo u prvim trenucima, kad se pomiješa s nečistoćama i uljem, kolnici su najopasniji. U takvim uvjetima izbjegavajte naglo kočenje.

 

 

 

6. Što napraviti u slučaju proklizavanja - U skučaju proklizavanja automobila uslijed skliskih kolnika volan nikada nemojte okretati naglo. Sa volanom, papučicom gasa i kočnicama po kiši uvijek treba biti nježniji nego po suhom vremenu - dakle zaboravite na sve grube i nagle pokrete.

 

7. Izbjegnite "vodeni klin" (aquaplaning) - Do pojave "vodenog klina" dolazi kada se voda pod gumama vašeg automobila skuplja brže nego što je težina vozila može odbaciti i to uglavnom zbog nedovoljno dubokih utora na gumama koji su predviđeni da odvode suvišnu vodu ispod kotača uslijed vode na kolniku i brzine u kojoj je nemoguće svladati njenu visinu. Zbog pritiska vode, kada dođe do obilnih kiša, vaše vozilo se podiže i klizi po tankom sloju vode između guma i ceste. "Vodeni klin" na taj način podiže gume na sloj vode, pa gume više nisu u stanju prenijeti na cestu vučnu silu ili silu kočenja. U takvim uvjetima nemoguće je upravljanje vozilom i kočenje. Što su gume istrošenije, voda viša, a brzina vožnje veća – to je i opasnost veća.

 

8. Posušite kočnice - Ako vozite kroz vodu koja je toliko duboka da može doseći do diskova kočnica, kada izađete iz vode, neko vrijeme lagano pritišćite papučicu kočnice kako bi ste posušili diskove.

 

9. Pazite na obuću - Ako na sebi imate mokru ili blatnjavu obuću, postoji vjerojatnost da vam noga posklizne sa papučice gasa, kočnice ili kvačila. Stoga ne zaboravite prije nego sjednete za volan dobro obrisati i osušiti cipele u kojima vozite.

 

10. Ponašanje u prometu - Nemojte voziti pre blizu velikih autobusa ili kamiona. I vozila s manjim gumama stvaraju "sprej" kojim prskaju vaše vjetrobransko staklo i smanjuju vam vidljivost, a kamoli kamioni i autobusi s ogromnim gumama. Budite oprezni prilikom preticanja većih vozila. Pokušajte voziti po tragu vozila koji vozi ispred vas. Također, nemojte sjedati za volan ako ste umorni i ne zaboravite raditi pauze svakih 2 - 3 sata vožnje. Vožnja po kiši zahtjeva puno veću koncentraciju i češće pauze za odmor.

Top 10

Ova stranica namijenjena je isključivo člancima pisanima u vidu top 10 listi, bilo da se radi o top 10 najboljem ili top 10 najgorem odabiru. Zanimljiva strana stranice je i ta što čitatelji mogu sami participirati u kreiranju sadržaja što znači da mogu slati svoje top 10 odabire a mi ćemo ih objavljivati...

Website: www.najbolje.info
Joomla SEF URLs by Artio