Top 10 "zvjezdanih" tretmana ljepote

U ovom članku pisat ćemo o tretmanima ljepote kojima se podvrgavaju hollywoodske zvijezde net

Voće i povrće u službi ljepote

Trebamo biti svjesni činjenice kako put do lijepa izgleda ne uključuje samo mirisne supstance

Zdrava koža i mladolik izgled

Kako bi smo mogli pravilno njegovati kožu lice i tijela te zadržati mladolik i zdrav izgled p

Pretraži stranicu

Top 10 dobre i loše masti

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Gotovo svi već odavna znamo činjenicu kako masti predstavljaju jednog od glavnih krivca za pretilost i višak kilograma.

I bez obzira na to što masti od svih hranjivih tvari imaju najviše kalorija, one su ipak ključne u borbi protiv viška kilograma. Za početak bi bilo dobro naglasiti kako masti u tijelu i masti u hrani nisu jedno te isto! Masti u tijelu dobijemo tako što putem hrane unosimo pretjerane količine proteina i ugljikohidrata. Potrebno je znati kako je vrlo važan broj unesenih kalorija; jer povećanjem unosa kalorija, povećavamo i tjelesnu težinu, bez obzira na to iz kojeg one izvora hrana bile.  

 

Ljudskom su organizmu masti neophodne zbog esencijalnih masnih kiselina koje imaju vrlo bitnu ulogu; da nam osiguraju: obnovu i rast stanica, zdravu kožu, dobar vid i pravilan rast i razvoj kod djece. No nemojmo se zavaravati -  ipak nije sve tako savršeno kada su masti u pitanju - upravo iz tog razloga masti dijelimo na one "dobre" i "loše".

 

U "dobre" masti spadaju nezasićene masne kiseline. One se pak dijele na poli-nezasićene i mono-nezasićene masne kiseline. Najčešći oblik poli-nezasićenih masnih kiselina su tekuća biljna ulja poput ulja sezama, suncokreta , kukuruznog i sojinog ulja, te koštunjavo voće i sjemenke.

 

 

 

Omega 3 i Omega 6 kiseline također su dio poli-nezasićenih masnih kiselina, a njihova osnovna zadaća je održavanje zdrave razine kolesterola u krvi. Ove poli-nezasićene masne kiseline također imaju važnu ulogu u prevenciji srčanih oboljenja i moždane kapi. Napomenut ćemo kako je jako važan odnos ove dvije kiseline - on bi trebao biti 3:1 u korist Omege 3, ali u praksi on preteže u korist Omege 6, do čak 20 puta.

 

Maslinovo ulje, ulje avokada, kikirikija predstavljaju mono-nezasićene masne kiseline. Preporučen dnevni unos mono-nezasićenih masnih kiselina bi trebao biti 10-15%.

 

U "loše" masti uglavnom svrstavamo zasićene masne kiseline. Njih možemo pronaći u hrani životinjskog podrijetla kao što su: crveno meso, teleće meso, mast i kožica kod živine, maslac, mlijeko i mliječni proizvodi, ali i u hrani biljnog podrijetla kao što su: palmino i kokosovo ulje, maslac od kikirikija... Zasićene masti nisu u potpunosti "loše" masti, ako ih konzumiramo u umjerenim količinama i ako ih upotrebljavamo prilikom prženja hrane, s obzirom na to da su termički stabilnije.

 

Kao jedini uistinu loš primjer iznimno štetnih masti javljaju se trans masne kiseline. One nastaju termičkom obradom biljnih masti, odnosno procesom hidrogenizacije. Ako uočite natpis hidrogenizirana biljna mast – takvu mast treba izbjegavati pod svaku cijenu!!!

 

Znanstveno je dokazano kako pretjerana konzumacija hrane koja u sebi sadržava trans masne kiseline može izazvati povećanje lošeg kolesterola u krvi, te razna srčana oboljenja, kap, pa čak i pojedine vrste karcinoma (rak dojke i debelog crijeva).

 

Osnovna zadaća masti u našem organizmu

 

  • masti osiguravaju energiju za potrebnu za normalan rad organizma
  • imaju zadaću skladištenja energije
  • daju hrani bolji okus i pružaju nam osjećaj sitosti
  • sastavni su dio staničnih membrana
  • imaju važnu ulogu u koagulaciji krvi
  • sudjeluju u metaboličkim procesima drugih hranjivih tvari u organizmu

 

Koji je optimalni dnevni unos masti

 

Jedna od glavnih karakteristika prehrane suvremena čovjeka u Europi i SAD-u je prekomjerni unos masne hrane. Naime, zastupljenost ovog nutrijenta u dnevnoj prehrani iznosi čak visokih 35 - 45%. Ove vrijednosti značajno premašuju maksimalnu preporučenu dnevnu dozu koja iznosi 30%.

 

Redukcija unosa masti se može ostvariti konzumacijom nemasnog mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda s udjelom od 1% masti i manje, kao i pripremom hrane uz minimalno korištenje masnoća. Biljna ulja, ona cijeđena postupkom hladne preše poput: maslinovog ulja, bundevinog ulja, ulja vinovih koštica, trebala bi dominirati u prehrani. Na taj način bi znatno reducirali unos zasićenih masnih kiselina (ispod 10%).

 

Kao što smo već prethodno napomenuli, ljudskom su organizmu masti neophodne zbog esencijalnih masnih kiselina koje imaju vrlo bitnu ulogu; da nam osiguraju: obnovu i rast stanica, zdravu kožu, dobar vid i pravilan rast i razvoj kod djece, a te iste esencijalne masne kiseline trebale bi biti iskorištene od  1 - 7%.

Top 10

Ova stranica namijenjena je isključivo člancima pisanima u vidu top 10 listi, bilo da se radi o top 10 najboljem ili top 10 najgorem odabiru. Zanimljiva strana stranice je i ta što čitatelji mogu sami participirati u kreiranju sadržaja što znači da mogu slati svoje top 10 odabire a mi ćemo ih objavljivati...

Website: www.najbolje.info
Joomla SEF URLs by Artio