Top 10 "zvjezdanih" tretmana ljepote

U ovom članku pisat ćemo o tretmanima ljepote kojima se podvrgavaju hollywoodske zvijezde net

Voće i povrće u službi ljepote

Trebamo biti svjesni činjenice kako put do lijepa izgleda ne uključuje samo mirisne supstance

Zdrava koža i mladolik izgled

Kako bi smo mogli pravilno njegovati kožu lice i tijela te zadržati mladolik i zdrav izgled p

Pretraži stranicu

Top 10 mitovi i zablude o sunčanju

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Zasigurno nas se većina naslušala razno raznih priča vezanih uz štetan učinak sunčevih zraka i opasnosti uslijed pretjeranog sunčanja. No koje su od tih priča istinite, a koje spadaju u mitove i zablude, možete pročitati u ovom članku.

1. Tijekom cijele godine upotrebljavam kremu za sunčanje, mogla bih si stoga priuštiti par dana sunčanja i bez nje.

 

Većina ljudi misli kako je u redu s vremena na vrijeme sebi priuštiti sunčanje bez upotrebe kreme s zaštitnim faktorom, posebice ako su cijele godine vodili računa o svojoj koži. No dermatolozi i stručnjaci tvrde kako je ovo zapravo jedna od najvećih pogrešaka. Upravo se povremeno, a intenzivno sunčanje povezuje s povećanjem rizika od melanoma i bazo-celularnim karcinomom. Koža svaki dan proizvede određenu količinu melanina koja je dovoljna za obranu od manje izloženosti sunčevim zrakama, a s obzirom na to da se naglim izlaganjem štetnim UV zrakama DNK kože može oštetiti, to ujedno i povećava rizik od nastanka raka kože.

 

2.  Za dovoljnu količinu vitamina D treba stalno boraviti na suncu

Odraslom čovjeku je, za snažne kosti i dobar imunitet, u prosjeku potrebno otprilike nekih 15 mikrograma vitamina D na dan. Ova se količina može dobiti u 10-to minutnom boravku na suncu ili konzumacijom lososa, mlijeka, jogurta i soka od naranče. Najbolji izvor vitamina D je hrana, no pomažu i dodaci prehrani, ali s njima treba biti oprezan. Previše vitamina D može izazvati gubitak kilograma, pojačanu žeđ i bol u kostima.


3. Gotovo 80% oštećenja od sunca dogodi se prije 18. godine

Oko 23% oštećenja od sunca dogodi se prije 18. godine života. Međutim enzimi u tijelu vrše funkciju obnove i što je tijelo bolje zaštićeno to su uspješniji u otklanjanju navedenih oštećenja. Upravo iz tog razloga potrebno je svakodnevno nanositi kremu s visokim zaštitnim faktorom.


4. Sunce je opasno samo između 10 sati ujutro i 16 sati popodne

UV zračenje je opasno i po oblačnom vremenu, posebice ako se sjedi uz obalu mora ili jezera. Sunčevi zraci se odbijaju od površine vode i intenzivniji su nego inače, pa se preporuča nanošenje zaštitne kreme svako dva sata.

 


5. Na ruke i noge ne treba posebno paziti, jer ti dijelovi tijela nisu osjetljivi kao lice

Najčešće mjesto gdje se melanom može pojaviti, kod žena, je na listovima ili na torzu, stoga je iznimno važno paziti na te dijelove tijela. Upotreba krema s zaštitnim faktorom ili nošenje duge prozračne odjeće svakako je preporučljivo kako bi se zaštitili od štetnih sunčevih zraka.


6. Kreme za sunčanje mogu biti kancerogene

Neka znanstvena istraživanja koja su se vršila na laboratorijskim miševima otkrila su kako pojedine kreme za sunčanje u sebi sadržavaju oksibenzon koji povećava rizik od melanoma. On može poremetiti stvaranje hormona u tijelu, a zbog oštećenja stanica povećava i rizik od nastanka raka kože. Međutim, ne postoje znanstveni dokazi kako je oksibenzon štetan za ljude. Usprkos tomu dermatolozi savjetuju korištenje zaštitnih krema na prirodnoj bazi.


7. Osobe tamnijeg tena se ne trebaju bojati raka kože

Tamniji ten sadrži više melanina od onog svjetlijeg što pruža veću zaštitu od sunca, međutim to nije dovoljno. Osobe srednje tamne boje kože imaju prirodni zaštitni faktor 13, ali to nije u potpunosti dobra zaštita od bora i raka kože. Treba u svakom slučaju koristiti kreme s zaštitnim faktorom 30.


8. Što se više sunčamo, to će nam kosti biti zdravije

Dovoljno je provesti 5 minuta na suncu i to 2 - 3 puta tjedno, sa samo 5% otkrivene kože i našem ćemo tijelu osigurati svu potrebnu količinu vitamina D koja je dostatna za dobru zaštitu kostiju i zuba. Sva dulja izlaganja suncu pojačavaju pozitivne učinke, ali ne do beskonačnosti: već nakon 20-tak minuta naše će tijelo proizvesti onoliko vitamina koliko može. Ako se nastavimo sunčati, ništa pozitivno nećemo postići po pitanju vitamina D.


9. Ako koža nije crvena, nego lijepo i postepeno tamni, nema opasnosti od raka kože

Na žalost, nitko od nas sa sigurnošću ne može reći kakve smo genetske građe ni čemu smo skloni, stoga ne možemo ni sa sigurnošću znati hoćemo li oboljeti od raka kože. Sklonost određenoj bolesti ne možemo promijeniti, ali na svu sreću, to je samo jedan od faktora koji utiče na razvoj bolesti. Naše ponašanje i količina štetnog sunčevog zračenja kojem se tijekom života izlažemo drugi su važan faktor za nastanak raka kože, a na taj faktor i te kako možemo utjecati. Ako se previše izlažemo suncu, posebice ako dopustimo česta crvenila i opekline, višestruko ćemo povećati šanse za rak kože. Statistički gledano, osobe svijetlog tena i one s puno velikih i nepravilnih madeža, sklonije su raku kože pa bi stoga trebale i ozbiljnije shvatiti sva upozorenja liječnika o odgovornom, umjerenom izlaganju suncu.


10. Odjeća ili hlad dovoljna su zaštita od štetnih UV zraka

Štetnim UV zrakama izloženi smo i u kući i u automobilu, jer sunčeve zrake prodiru i kroz staklo. Slična stvar je i s odjećom i hladovinom: oboje pružaju određenu zaštitu, ali nisu ni blizu onoj zaštiti koja nam je potrebna. Na žalost, većina odjeće pruža zaštitu koja odgovara faktoru manjem od 10, a to ni u kom slučaju nije dovoljno. Zbog toga bi trebalo izbjeći sva dugotrajna izlaganja suncu i onda kada smo odjeveni. U hladu također primamo dosta sunčevih zraka, i bez obzira na to što ih možda ne osjećamo toliko intenzivno, upravo tu i leži opasnost da izgorimo.

Top 10

Ova stranica namijenjena je isključivo člancima pisanima u vidu top 10 listi, bilo da se radi o top 10 najboljem ili top 10 najgorem odabiru. Zanimljiva strana stranice je i ta što čitatelji mogu sami participirati u kreiranju sadržaja što znači da mogu slati svoje top 10 odabire a mi ćemo ih objavljivati...

Website: www.najbolje.info
Joomla SEF URLs by Artio