Top 10 "zvjezdanih" tretmana ljepote

U ovom članku pisat ćemo o tretmanima ljepote kojima se podvrgavaju hollywoodske zvijezde net

Voće i povrće u službi ljepote

Trebamo biti svjesni činjenice kako put do lijepa izgleda ne uključuje samo mirisne supstance

Zdrava koža i mladolik izgled

Kako bi smo mogli pravilno njegovati kožu lice i tijela te zadržati mladolik i zdrav izgled p

Pretraži stranicu

Top 10 najbolja eterična ulja

Written by 
Rate this item
(3 votes)

Eterična ulja predstavljaju odličnu alternativu kao  prirodni lijek za neke od uobičajenih zdravstvenih tegoba. Primjena eteričnih ulja u prirodnoj medicine je širokog raspona; od antiseptičkih i protuupalnih svojstava do analgetika, okrepljenja za probavni sustav te antidepresiva.

No premda eterična ulja ne bi trebala biti isključiva zamjena za profesionalnu medicinsku njegu, ona se svakako mogu vrlo uspješno primijeniti za uklanjanje i ublažavanje manjih zdravstvenih smetnji te kao dodatak osnovnoj liječničkoj terapiji. U ovom članku odlučili smo se objaviti našu top listu od deset eteričnih ulja koja bi se svakako trebala naći u kućanstvu.

eterično ulje lavande1. Ulje Lavande - ovo ulje se često naziva ‘ljekovito blago iz bočice’ i to zbog svog širokog spektra primjene. Upravo zbog toga je dobro da se ulje lavande nađe u svakom kućanstvu, čak iako se ne koristi niti jedno drugo ulje, s obzirom da je vrlo efikasno u saniranju opeklina.
Protuupalna svojstva lavande su bila ključna za početke moderne aroma terapije.
Za lavandu se smatra da ubrzava proces zacjeljivanja rana i umanjuje posjekotine, a ulje lavande također ima sposobnost da ugodno smiruje te se stoga koristi i kod smanjivanja stresa u različitim situacijama. Najčešća tehnika primjene ovog ulja kako bi se najbolje iskoristila njegova umirujuća svojstava jest nanošenje nerazblaženog lavandinog ulja na stopala pacijenata, bez obzira od kojeg se oboljenja oporavlja.

 

eterično ulje čajevca2. Ulje Čajevca - Na samim začetcima istraživanja ljekovitih svojstava čajevca, zapažena su njegova antiseptičkih svojstava, no ubrzo se pokazalo kako je ovo eterično ulje čak 100 puta  snažnije od karbolične kiseline koja je u to vrijeme bila medicinski standarda.
Čajevac posjeduje izrazito širok spektar antibiotičkih, antivirusnih i antigljivičnih svojstava koja su se potvrdila i u modernim znanstvenim istraživanjima.
Ulje Čajevca se upotrebljava kod manjih mjestimičnih ozljeda, ali i kao sastojak preparata za oralnu higijenu. Učinkovito se koristi i u slučajevima gljivične infekcije kandidom, atletskog stopala i akni.

 

 

eterično ulje metvice3. Ulje Metvice - Metvica je odličan probavni tonik odnosno pospješuje probavu, a njeno eterično ulje može ublažiti i razne stomačne tegobe.
Prilikom putovanja, efikasno djelovanje ulja od metvice prilikom ublažavanja mučnine prilikom vožnje može biti od velike pomoći.
Također, najmanje osam kontroliranih studija pokazalo je kako eterično ulje metvice efikasno smanjenje simptome sindroma "nervoznih crijeva".
Osim podrške probavnom sustavu, metvica stimulira i bistri um te izoštrava mentalni fokus.
U konačnici,  metvica se smatra i boljim sredstvo protiv ugriza insekata od, recimo, ulja citronelle, i to kada se nanese na tijelo, prije nego kada se rasprši u zraku.

 

eterično ulje kamilice4. Ulje Kamilice - ovo ulje je moćno pri ublažavanju napetosti, a koristi se i kod širokog spektra živčanih smetnji. Često se koristi i kod stresa u djece i to kada počnu izbijati prvi zubići. Masaža eteričnim uljem kamilice na sunčev pleksus najčešće se primjenjuje, ukoliko osoba ima sklonost da upravo tu “zadržava tenzije”.
Eterično ulje kamilice dostupno je u različitim oblicima, kao ulje njemačke kamilice, plave kamilice i rimske kamilice, s tim da se rimska kamilica najčešće koristi prilikom uklanjanja stresa, dok njemačka kamilica ima i dodatno protuupalno svojstvo.

 

 

eterično ulje eukaliptusa5. Ulje Eukaliptusa - ovo ulje još je jedno u nizu eteričnih ulja sa širokim spektrom ljekovitih svojstava, ali se najčešće koristi kod respiratornih poteškoća. Korisno je u čišćenju sekreta kašljem i kod suzbijanja prehlada. No ipak, njegova primjena se ne ograničavaju na područje dišnih putova. Ono također hlađenju tijelo ljeti, a odlično je i kod jačanja prirodnog  imunološkog sustava zimi. Kod groznice efikasno pomaže kada se koristi na oblogu.
Raspršivanjem eteričnog ulja eukaliptusa ćete učinkovito uništiti većinu bakterija staphylococcus, te pomoći kod bronhijalnih upala. Smatra se visoko efikasnim i kod gljivičnih infekcija kandidom, kod cistitisa i sunčevih opeklina, a koristi i kao sredstvo protiv ugriza insekata.

 

 

eterično ulje Geranije6. Ulje Geranije - Geranija djeluje jednako na fiziološkom i psihološkom nivou. Njegova cvjetna aroma je podižuća, a ulje geranije predstavlja i efikasan sedativ. Njegova senzualna prisutnost nije suptilna, već direktna i neizbježna, što ga čini jednim od onih ulja sa afrodizijačkim svojstvima. Eterično ulje geranije potiče prirodnu ljepotu i uživanje, trenutačno podiže i bistri um, ali blagotvorno djeluje i na žensku fiziologiju, zdravlje materice i grudi i olakšavanje česte karakteristične problematike u menopauzi.

 

 

eterično ulje ružmarina7. Ulje Ružmarina - Eterično ulje ružmarina je korisno u primjeni kao fizički i mentalni stimulans, bilo kod upotrebe raspršivača ili u jutarnjoj kupki. Krasi ga začinska aroma, prije nego cvjetna te ostvaruje zagrijavajući učinak, a naročito je učinkovit kod ublažavanja smetnji artritičnih zglobova te nelagode u mišićima. Duga je povijest uporabe ovog eteričnog ulja i kod prehlade i gripe, a povijest govori da je ružmarin čak predstavljao sastojak u specijalnom octu, koji je trebao spriječiti infekcije za vrijeme epidemija u srednjem stoljeću.
Interesantno je to kako se eterično ulje ružmarina često povezuje i sa poboljšanjem rasta kose u slučajevima alopecije.

 

 

eterično ulje timijana8. Ulje Timijana - ovo ulje ima moćna antivirusna, antibiotička i antiseptična svojstva. Ono je i moćan diuretik, ali ga je potrebno znalački i oprezno primjenjivati.
Postoji puno vrsta ulja timijana, ali samo je linalol hemotip pogodan za djecu, dok druge vrste treba razblažiti prije mjestimičnog nanošenja. Uz pažljivu uporabu ulje timijana, raspršeno u prostoriji, može predstavljati i obranu od gripe. Ovo ulje pomaže i uklanjanju toksina iz organizma, sluzi i protiv flegme. Primjena za probavni sustav je opravdana uslijed antiparazitskih svojstava ovog ulja, a mišićima pogoduje kod eventualnih reumatskih bolova.
Eterično ulje timijana također pomaže pri obnavljanju rasta kose.

 

 

eterično ulje limuna9. Ulje Limuna - najnovije studije ukazuju na to kako raspršeno eterično ulje limuna u prostoriji pomaže pri postizanju boljih rezultati na testu i to puno više od bilo kod drugog ulja.
Uz kvalitete koje ima u području “razbistravanja” uma, pomaže i kod dezinfekcije zraka u prostoriji te predstavlja prirodni dezodorans. Limun poboljšava funkciju jetre, a damama će biti zanimljivo to da je upravo eterično ulje limuna u uobičajenoj upotrebi potiče gubitak neželjenih kilograma te za smanjenje celulita. U mješavinama, dodatak limuna daje ugodnu citrusnu notu i ostvaruje sinergički učinak sa drugim uljima. U konačnici, ulje limuna se koristi i kao miris i kao agens arome.

 

 

eterično ulje Karanfilica10. Ulje Karanfilića - Moć eteričnog ulja karanfilića se može primijetiti na prvi osjećaj njegove intenzivne arome koja je jaka, oštra i zemljanog karaktera. Ovo ulje se smatra najjačim antioksidansom u usporedbi sa bilo kojim drugim eteričnim uljem, stoga je i postalo počasni sastojak gotovo svih formula “dugovječnosti”. Također ga krasi izuzetno moćno antibakterijsko djelovanje što ga čini učinkovitim protiv velikog broja različitih mikroba od drugih ulja, osim što je u ovome “ključni igrač” još i origano. Tako se ulje karanfilića koristi i za sterilizaciju kirurških instrumenata. Zbog svojih analgetičkih svojstava, ulje karanfilića se može koristiti i za privremeno ublažavanje zubobolje. Ono je sastojak antiparazitskog protokola dr Huld Clarka koji pomaže kako bi se izbacili paraziti iz probavnog sustava. Ovo izuzetno moćno ulje bi se trebalo koristiti razblaženo do 1% i manje za mjestimično nanošenje.

 

 

Važna napomena: Prilikom uporabe eteričnih ulja, imajte na umu posavjetovati se sa stručnjakom; pouzdanim izvorom, osobito prije pripreme za nanošenje bilo kojeg od eteričnih ulja, kako bi se spriječile eventualne iritacije ili toksičnost!

Top 10

Ova stranica namijenjena je isključivo člancima pisanima u vidu top 10 listi, bilo da se radi o top 10 najboljem ili top 10 najgorem odabiru. Zanimljiva strana stranice je i ta što čitatelji mogu sami participirati u kreiranju sadržaja što znači da mogu slati svoje top 10 odabire a mi ćemo ih objavljivati...

Website: www.najbolje.info
Joomla SEF URLs by Artio