Top 10 "zvjezdanih" tretmana ljepote

U ovom članku pisat ćemo o tretmanima ljepote kojima se podvrgavaju hollywoodske zvijezde net

Voće i povrće u službi ljepote

Trebamo biti svjesni činjenice kako put do lijepa izgleda ne uključuje samo mirisne supstance

Zdrava koža i mladolik izgled

Kako bi smo mogli pravilno njegovati kožu lice i tijela te zadržati mladolik i zdrav izgled p

Pretraži stranicu

Top 10 najbolja masaža

Written by 
Rate this item
(1 Vote)

Odlučili smo se na ovaj članak, bez obzira što isti neće biti klasično podijeljen u top 10 listu. Mišljenja smo da je masaža korisna kako za tjelesno tako i za duševno zdravlje čovjeka, osobito u vremenu u kojem živimo koje karakterizira napetost, stres i nezdrav način života.

Masaža spada pod jedan od najstarijih i najjednostavnijih načina liječenja. Samo ime dolazi od arapske riječi “massa”, što u prijevodu znači dodir, a činjenica je kako je dodir suština i osnova svake masaže. Masaža je poznata od kada je čovjeka i vijeka. Spominje se u svim kulturama od Indijske, Grčke, Kineske, Egipatske i Rimske, pa sve do kulture Bliskog istoka. Korijene vuče od istočno-kineske kulture koja je prije 4700 godina, rabila masažu za ublažavanje bole nastale uslijed teškog fizičkog rada. Tradicionalna kineska medicina poznaje specifičnu vrstu masaže poznatu kao "Refleksologija", a zasniva se na refleksnim točkama koje se nalaze na stopalima i šakama te se ista primjenjuje i dan danas.

 

U starom Egiptu je bio razvijen poseban način masaže poznat pod imenom “Ventuze”, koji se također koristi i danas. U Japanu se već više od 1500 godina koristi "Shiatsu masaža", a u indijskoj medicini se prakticirala i prakticira se "Ayurveda", uz korištenje raznih eteričnih ulja poznata i kao Aromaterapija. U staroj Grčkoj i Rimu masaža je bila jedan od osnovnih načina liječenja i uklanjanja boli. Julije Cezar je koristio masažu, zbog ublažavanja napetosti.
Kada je riječ o zapadnoj medicini tu je najpoznatija je "Švedska" tehnika masaže. Ona se veže uz ime švedskog liječnika, doktora Pehr Henrik Linga, začetnika švedske masaže koji je tehniku tradicionalne masaže preuzeo od Kine, Indije, Egipta, Grčke i Rima te ju je, na osnovu osobnog znanja anatomije i fiziologije, prilagodio potrebama suvremenog čovjeka.

 

Korijeni zapadne masaže potiču iz anatomije i fiziologije. U čovjekovom organizmu ništa ne funkcionira odvojeno i samostalno, već je sve međusobno usko povezano. Postoji niz pozitivnih rezultata koji utiču na čovjekovo cjelokupno zdravstveno stanje.
Prilikom masaže nadražuju se receptori na koži i potkožnom tkivu, kao rezultat mehaničkog djelovanja, a isto tako se indirektnim djelovanjem, odnosno refleksnim putovima, utječe na buđenje cijelog organizma. To znači da masaža odlično djeluje općenito na zdravlje i raspoloženje čovjeka i to na način da poboljšava i ubrzava krvotok i limfotok, poboljšava elastičnost i regeneraciju kože, opušta mišiće, usporava i produbljuje disanje, potiče probavu,
ubrzava metabolizam, pospješuje izbacivanje štetnih tvari iz organizma, smanjuje bol i napetost, djeluje na unutarnje organe.

 

 

 

Teorija tradicionalne kineske medicine veže se uz vjerovanje da kroz tijelo prolaze takozvani meridijani ili okomite linije kroz koje teče životna energija “chi”. Pojava bolesti po toj teoriji predstavlja poremećaj ili blokiranje tijeka energije, tako da masaža može pomoći ponovnim uspostavljanjem tog energetskog protoka, a samim time se ublažavaju i simptomi bolesti. Masaža ne može izliječiti sve bolesti, ali zasigurno može popraviti opće stanje organizma, ublažiti tegobe i ubrzati sam proces oporavka. Svakom čovjeku je potrebno opuštanje i bijeg od svakodnevnih problema. Glavobolja, grčevi, nesanica, napetost, stres, su samo neke od tegoba koje je moguće ublažiti masažom. Dobro odrađena masaža ne dopire samo pod kožu, ona prodire čak i dublje od mišića i kostiju, jednom riječju prodire duboko u dušu te stvara osjećaj ugode, povjerenja i sreće.

 

Masažu dijelimo na tri osnovne vrste:

 • Medicinsko-terapeutska masaža
 • Sportska masaža
 • Higijensko-kozmetička masaža

 

Masaža koja obuhvaća cijelo tijelo naziva se kompletna-relaksacijska masaža, dok se masaža pojedinih dijelova tijela naziva parcijalna masaža. Kako bi se upotpunio rezultat psihofizičkog opuštanja i ozdravljenja, sama masaža se izvodi u kombinaciji s eteričnim uljima, mirisnim štapićima, ugodnim ambijentom, relaksirajućom muzikom, toplim vulkanskim kamenjem, poludragim kamenjem, toplom čokoladom, toplim kristalima itd.

 

Na osnovu kombinacije različitih dodataka masažu danas dijelimo na:

 • Aromaterapiju
 • Shiatsu
 • Ayurveda
 • Refleksologiju
 • Akupresuru
 • Limfnu drenažu
 • Masažu vulkanskim kamenjem
 • Masažu toplom čokoladom
 • Masažu toplim kristalima

 

Zbog svih pozitivnih reakcija na kompletan organizam, sasvim je jasno zbog čega je masaža već dugi niz godina, stoljeća neizbježan dio svakodnevnice, kako u svrhu osobne higijene, tako i u svrhu liječenja, opuštanja i uživanja. No bez obzira na to o kojoj je vrsti masaže riječ, rezultat mora biti tjelesno i duhovno rasterećenje i duboka relaksacija. Masaža je najlakši put ka postizanju relaksacije i očuvanju zdravlja.

 

Premda blagotvorna, masaža se ne smije primjenjivati kod slijedećih zdravstvenih stanja:

 • povišene tjelesne temperature
 • gnojnih procesa i promjene na koži
 • svih vrsta opeklina na koži
 • krvarenja raznih organa i tkiva kao što su hemofilija, menstrualni ciklus
 • upale vena i limfnih putova (Varikozni sindrom)
 • svih vrsta tumora
 • neposredno nakon kirurških zahvata
 • kod psihijatrijskih bolesnika
 • upalnih procesa u organizmu
 • kod dijabetičara
 • kod srčanih bolesnika
Top 10

Ova stranica namijenjena je isključivo člancima pisanima u vidu top 10 listi, bilo da se radi o top 10 najboljem ili top 10 najgorem odabiru. Zanimljiva strana stranice je i ta što čitatelji mogu sami participirati u kreiranju sadržaja što znači da mogu slati svoje top 10 odabire a mi ćemo ih objavljivati...

Website: www.najbolje.info
Joomla SEF URLs by Artio